Drobečková navigace

Úvodní strana

Ústavní zákon č. 100/1990 Sb. kterým se mění a doplňuje ústavní zákon č. 100/1960 Sb., Ústava Československé socialistické republiky, a ústavní zákon č. 143/1968 Sb., o československé federaci

Ústavní zákon č. 100/1990 Sb. byl přijat 18. 4. 1990. Účinnosti nabyl vyhlášením 23. 4. 1990. Jak vyplývá již z jeho názvu, tento ústavní zákon novelizoval Ústavu z roku 1960 i ústavní zákon o československé federaci z roku 1968.

Tento krátký ústavní zákon je jedním ze zásadních ústavních zákonů souvisejících se změnou režimu z totalitního na demokratický, neboť změnil ideologickou část Ústavy z roku 1960. Především vypustil z Ústavy z roku 1960 úvodní Prohlášení, které odráželo základní ideje socialistického státního zřízení. Dále se v tomto ústavním zákonu odrazila změna ekonomického systému a důraz na soukromé vlastnictví a jeho ochranu. Dosavadní ustanovení o socialistické hospodářské soustavě, plánovitém řízení ekonomiky, formách vlastnictví a socialistické dělbě práce byla nahrazena ústavními principy ochrany vlastnického práva (čl. 7). Nově Ústava zakotvovala rovněž zásadu vyvlastnění jen ve veřejném zájmu, na základě zákona a za náhradu (čl. 9 odst. 1), a zákaz zneužívání vlastnictví (čl. 8). Ústavní zákon č. 100/1990 Sb. naopak již nepočítal s družstevním vlastnictvím a jednotnými zemědělskými družstvy, čímž předznamenal jejich konec. Přechod na tržní ekonomiku odrážel i nový čl. 13 Ústavy, v němž se se stát zavázal vytvářet podmínky a stanovovat pravidla pro rozvoj a ochranu podnikání a hospodářské soutěže. Významnou inovací byl i nový čl. 15 odst. 2 Ústavy, který stanovil, že „Stát dbá o vytváření ekologické rovnováhy ochranou přírody a péčí o tvorbu a ochranu zdravého životního prostředí i o šetrné využívání přírodních zdrojů“.

V souvislosti s výše uvedenými změnami došlo i k novele kompetenční části ústavního zákona o československé federaci, v níž bylo stanoveno, které otázky v oblasti vlastnictví, podnikání a rozhodování sporů vznikajících při podnikatelské činnosti spadají do pravomoci federace a které do pravomoci republik.