Drobečková navigace

Úvodní strana

Ústavní zákon č. 155/1969 Sb.

Ústavní zákon byl přijat 17. 12. 1969, účinný byl od 1. 1. 1970. Upravoval soudnictví a prokuraturu z důvodu federalizace státu. Soudy byly československý Nejvyšší soud, nejvyšší soudy republiky, krajské a okresní soudy a vojenské soudy. V rámci obecných soudů zřízením nejvyšších soudů republik byla obnovena tradiční čtyřstupňová soustava soudů, která vznikla za monarchie a byla zrušena roku 1949. Československý Nejvyšší soud rozhodoval o řádných opravných prostředcích proti rozhodnutím vyšších vojenských soudů, o stížnostech pro porušení zákona proti rozhodnutím nejvyšších soudů republik a všech vojenských soudů, přezkoumával zákonnost uložení trestu smrti a uznával cizozemská soudní rozhodnutí

Předsedu, místopředsedu a na dobu 10 let soudce československého Nejvyššího soudu a soudce z povolání vojenských soudů volilo Federální shromáždění. Soudce nejvyšších soudů republik a soudce z povolání krajských a okresních soudů volila na dobu 10 let národní rada republiky. Soudci z lidu krajských a okresních soudů byli voleni na 4 roky krajskými a okresními národními výbory. Soudce mohl odvolat ten, kdo je zvolil.

Prokuratura se členila do čtyř stupňů na československou Generální prokuraturu, generální prokuratury republik a na krajské a okresní prokuratury. Československého generálního prokurátora jmenoval a odvolával prezident republiky. Generálního prokurátora republiky jmenovalo a odvolávalo předsednictvo národní rady příslušné republiky na návrh československého generálního prokurátora. Československý generální prokurátor byl odpovědný Federálnímu shromáždění, které mohlo prezidentu republiky navrhnout jeho odvolání. Generální prokurátor republiky byl odpovědný národní radě.