Drobečková navigace

Úvodní strana

Ústavní zákon č. 57/1969 Sb., kterým se mění Ústava a ústavní zákon č. 81/1968 Sb., o volbách soudců

Zákon byl přijat 5. 6. 1969, účinný byl od 1. 7. 1969. Změna Ústavy upravovala národní výbory a definovala je jako orgány státní moci a správy v obvodech, které určí zákony národních rad. Stupně a druhy národních výborů, jakož i jejich postavení, působnost a organizaci, upravovaly v mezích ústavních zákonů Československé socialistické republiky zákony národních rad.

Ústavní zákon o přechodné úpravě voleb soudců řešil volbu soudců v návaznosti na federalizaci státu. Soudce oprávněné zasedat ve zvláštních senátech provádějících přezkumné řízení podle zákona o soudní rehabilitaci volilo pro Nejvyšší soud a pro vyšší vojenské soudy Federální shromáždění, pro krajské soudy v České socialistické republice Česká národní rada a pro krajské soudy v Slovenské socialistické republice Slovenská národní rada. Soudce krajských soudů a soudce okresních soudů volily a odvolávaly Česká nebo Slovenska národní rada.

Ústavní zákon dále stanovil, že předsedy a náměstky okresních soudů a krajských soudů ustanovuje a odvolává na návrh příslušného ministra spravedlnosti v České socialistické republice předsednictvo České národní rady, v Slovenské socialistické republice předsednictvo Slovenské národní rady. Do vydání definitivní ústavní úpravy organizace soudů a prokuratury mohly národní rady provádět nutné změny v sídlech a obvodech soudů a státních notářství zákonem.

Ústavní zákon byl zrušen ústavním zákonem č. 155/1969 Sb. ke dni 1. 1. 1970, který upravil organizaci soudů a prokuratury v hlavě osmé československé ústavy.